Wat is een pelletketel?

Een pelletketel of biomassaketel is een milieuvriendelijke ketel die stookt op CO2 neutrale houtpellets (biomassa) en kan worden aangesloten op uw centrale verwarmingssysteem (cv-installatie) en warm water.

Bijkomend voordeel is dat het systeem kan worden aangesloten op het WiFi netwerk en zo bijvoorbeeld de weersverwachtingen kan scannen en daarop kan inspelen. De ketel verbrandt op deze manier dus precies de hoeveelheid benodigde houtpellets als nodig is om de juiste temperatuur te bereiken.

 • Voorraadsysteem

  De pelletketel heeft een voorraadsysteem voor de houtpellets van waaruit ze terecht komen in een wormschroef die de brander vult met de juiste hoeveelheid houtpellets.

 • Verbranding

  Door de verbranding van de houtpellets ontstaat er warmte. Deze warmte zorgt er voor dat het buffervat (warm water voorraadsysteem) op de juiste temperatuur blijft.

 • cv-leidingsysteem

  De pelletketel is aangesloten op het cv-leidingsysteem welke op de hoge temperatuur (radiatoren) of lage temperatuur (bijv. vloer) verwarming aangesloten is. Ook wordt de warmte uit het buffervat gebruikt voor sanitair warm water.

VOORRAADSYSTEEM
VOORRAADSYSTEEM
De pelletketel heeft een voorraadsysteem voor de houtpellets van waaruit ze terecht komen in een wormschroef die de brander vult met de juiste hoeveelheid houtpellets.
VOORRAADSYSTEEM
VOORRAADSYSTEEM
De pelletketel heeft een voorraadsysteem voor de houtpellets van waaruit ze terecht komen in een wormschroef die de brander vult met de juiste hoeveelheid houtpellets.
VOORRAADSYSTEEM
VOORRAADSYSTEEM
De pelletketel heeft een voorraadsysteem voor de houtpellets van waaruit ze terecht komen in een wormschroef die de brander vult met de juiste hoeveelheid houtpellets.

FAQ

Wat is het rendement?

Het minimale rendement van een pelletketel is 90% . Bij een condenserende pelletketel kan er zelfs een maximaal rendement van 107,3% behaald worden. Een dergelijk hoog rendement is niet mogelijk bij een gasketel.

Hoe zit het met de uitstoot?

Door een zeer efficiënte verbranding van de houtpellets worden er geen stinkende rookgassen ontwikkeld. Bij een condenserende pelletketel is er helemaal geen uitstoot van fijnstof.

Door de volledige verbranding van de houtpellets is de kans op een koolmonoxidevergiftiging vrijwel nihil.

Is het duurzaam?

Een pelletketel is zeer duurzaam. Een pelletketel gaat minimaal 30 jaar mee, dit is ruim 15 jaar langer dan een gasketel.

Ook is hout een duurzame brandstof, want dit is de enige vaste brandstof die elke keer opnieuw geplant en geoogst kan worden, hierdoor is deze brandstof ook voor de volgende generaties blijvend beschikbaar. Daarbij worden houtpellets gemaakt resthout van duurzaam beheerde bossen.

Heeft een pelletketel veel onderhoud nodig?

Nee, de pelletketels die wij leveren hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Slecht één keer per jaar moet er service onderhoud worden gepleegd, die wij voor u uitvoeren. U wordt op de hoogte gesteld wanneer dit nodig is, zodat u precies weet waar u aan toe bent. De enige handeling die u zelf maandelijks tot jaarlijks (afhankelijk van de mate van gebruik en de grootte van de ketel) moet uitvoeren is het legen van de asbox.

Krijg ik subsidie?

De Nederlandse overheid verschaft een subsidieregeling voor pelletketels, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is voor zowel de particuliere als voor de zakelijke markt beschikbaar.

Meer over susbsidie

Is het stoken op houtpellets economisch interessant?

Ja, dat is het zeker. Houtpellets hebben, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, een heel stabiele en lage prijs. Omdat houtpellets op relatief kleine schaal en lokaal worden geproduceerd, wordt hun prijs niet beïnvloed door monopolies of geopolitieke spanningen. Sinds 2002 is de prijs van houtpellets met slecht 2,5% per jaar gestegen. Dit is zelfs minder dan de Nederlandse inflatie. Met andere woorden: stoken op houtpellets is ook economische een zeer interessante keuze.

Wat kost een pelletketel?

De aanschaf van een pelletketel varieert van een instapmodel (minimaal €6.000,- exclusief installatie) tot een geavanceerde pelletketel (minimaal €9.000,- exclusief installatie).

Zie de werking van de Pellematic Condens

 • Een pelletketel is zelfreinigend, zuiniger en geavanceerder dan een gasketel.

 • De Nederlandse overheid verschaft een subsidieregeling voor pelletketels t.w.v. €2500,- voor de kleinere modellen.

 • ÖkoFEN en BlueBurn zorgen voor het hoogste rendement en zijn daardoor het meest energiebesparend in combinatie met het hoogste comfort.

 • Door zeer efficiënte verbranding vindt er bijna geen uitstoot van fijnstof plaats. Bij de condenserende varianten is er zelfs géén uitstoot van fijnstof, blijkt uit recentelijke testen

 • Houtenbos Energie richt zich op de aanschaf, installatie en het onderhoud van pelletketels. Omdat wij op deze manier nauw betrokken zijn bij het gehele proces kunnen wij de service leveren waar we achter staan.

huis-pelletketel

Is mijn woning geschikt voor een pelletketel?

Het meest belangrijke is om voldoende ruimte te hebben voor een pelletketel. Deze ruimte kan binnenshuis zijn maar in de schuur of een andere dichtbijgelegen plek is ook goed mogelijk. Op dit moment zijn er al pelletketels verkrijgbaar die slechts 0,9m2 in beslag nemen. Houd er wel rekening mee dat er ook ruimte aanwezig moet zijn voor de voorraad van de houtpellets.

3. Kostenbesparend

Met het gebruik van een pelletketel bespaart u in totaal circa 30% op de kosten van uw CV en warm water. Kiest u ervoor om de gasmeter er uit te laten halen dan vervallen ook de vastrecht- en transportkosten van gas.

Daarbij moet men er op rekenen dat een pelletketel minimaal 30 jaar mee gaat, dit is twee keer zo lang als een gasketel. Neem dus minimaal €1800,- à €2000,- extra mee in de berekening van je kostenbesparing.

Vanuit de Overheid wordt er een subsidie verstrekt voor pelletketels. Als particulier is het mogelijk dit zelf aan te vragen. Voor de zakelijke gebruikers is er de ISDE subsidie.

pellets-kostenbesparend
pellets-comfort

4. Comfort

Een pelletketel zorgt voor de warmte die u gewend bent maar op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Naast de pelletketel bestaan er ook pelletkachels die u als haard in de woonkamer kan plaatsen, deze zijn naast elkaar of los van elkaar te gebruiken.

Ook is de pelletketel zeer gebruiksvriendelijk, zo kan deze bijvoorbeeld worden aangesloten op het WiFi netwerk, en is deze makkelijk te bedienen vanaf een smartphone of tablet.

Er hoeft slechts één keer per jaar onderhoud plaats te vinden, u weet dus precies waar u aan toe bent. De enige handeling die u zelf maandelijks tot jaarlijks (afhankelijk van de mate van gebruik en de grootte van de ketel) moet uitvoeren is het legen van de asbox.

Houtenbos Energie denkt graag met u mee. Wij plannen eerst een afspraak in om de specifieke situatie te bekijken. Op deze manier kunnen wij u vervolgens een passend voorstel voor een pelletketel doen.

Houtenbos Energie zal, naast de aanschaf en installatie, ook jaarlijks het onderhoud van uw pelletketel leveren. Daarom kunt u rekenen op een continue en hoogwaardige service en altijd één centraal aanspreekpunt.