pelletketel-voordelen

Voordelen pelletketel

Een pelletketel vervangt de cv-ketel (verwarmt radiatoren en koud tapwater).

Een pelletketel is zelfreinigend, zuiniger en geavanceerder dan een gasketel.

Je kan 90% rendement behalen en zelfs een rendement van 107,3% is haalbaar.

Er is een hoge subsidie aan te vragen.

Een pelletketel heeft zeer weinig onderhoud nodig.

Combinatie met zonnecollectoren is mogelijk.

Dit is slechts een kleine opsomming van de voordelen van een pelletketel. Hieronder gaan we wat dieper in op de 4 grote voordelen van stoken op pellets.

1. Milieuvriendelijk

Een pelletketel is zeer milieuvriendelijk omdat er voor het stoken gebruik wordt gemaakt van CO2-neutrale houtpellets.

De geavanceerde pelletketels zijn zeer efficiënt en verbranden precies de hoeveelheid houtpellets die nodig is om de warmte te geven die gewenst is. De pelletketel kan bijvoorbeeld de weersverwachting lezen en kan zo op verschillende omstandigheden inspelen.

Ook is het mogelijk om de pelletketel uit te breiden met zonnecollectoren, waardoor de zon mede gebruikt wordt om het systeem te verwarmen. Op deze manier heb je nóg minder stookmateriaal nodig.

pellets-milieu
pellets-milieuvriendelijk

2. CO2 neutraal

Pelletketels gebruiken houtpellets om te stoken, dit zijn samengeperste houtkorrels van hout dat afkomstig is van kaprijpe bomen of van resthout. De pelletbrandstof is CO2 neutraal omdat de CO2 die vrijkomt tijdens de verbranding in een pelletketel evenveel is als die tijdens het natuurlijk rottingsproces van de boom. Er komt dus geen extra CO2 vrij in de lucht.

Er worden steeds meer bossen aangelegd voor de productie van houtpellets en er worden momenteel zelfs meer bomen aangeplant dan gekapt. De houtpellets zijn dus behalve CO2 neutraal, ook duurzaam, namelijk deze brandstof zal niet uitput raken zoals fossiele brandstoffen.

3. Kostenbesparend

Met het gebruik van een pelletketel bespaart u in totaal circa 30% op de kosten van uw CV en warm water. Kiest u ervoor om de gasmeter er uit te laten halen dan vervallen ook de vastrecht- en transportkosten van gas.

Daarbij moet men er op rekenen dat een pelletketel minimaal 30 jaar mee gaat, dit is twee keer zo lang als een gasketel. Neem dus minimaal €1800,- à €2000,- extra mee in de berekening van je kostenbesparing.

De Nederlandse overheid verschaft een subsidieregeling voor pelletketels, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is voor zowel de particuliere als voor de zakelijke markt beschikbaar.

pellets-kostenbesparend
pellets-comfort

4. Comfort

Een pelletketel zorgt voor de warmte die u gewend bent maar op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Naast de pelletketel bestaan er ook pelletkachels die u als haard in de woonkamer kan plaatsen, deze zijn naast elkaar of los van elkaar te gebruiken.

Ook is de pelletketel zeer gebruiksvriendelijk, zo kan deze bijvoorbeeld worden aangesloten op het WiFi netwerk en is deze makkelijk te bedienen vanaf een smartphone of tablet.

Er is slechts één keer per jaar onderhoud nodig, u weet dus precies waar u aan toe bent. De enige handeling die u zelf maandelijks tot jaarlijks (afhankelijk van de mate van gebruik en de grootte van de ketel) moet uitvoeren is het legen van de asbox.

Houtenbos Energie denkt graag met u mee. Wij plannen eerst een afspraak in om de specifieke situatie te bekijken. Op deze manier kunnen wij u vervolgens een passend voorstel voor een pelletketel doen.

Houtenbos Energie zal, naast de aanschaf en installatie, ook jaarlijks het onderhoud van uw pelletketel leveren. Daarom kunt u rekenen op een continue en hoogwaardige service en altijd één centraal aanspreekpunt.